Вчитель довела школярам шкоду від вживання чіпсів і сухариків

У дніпропетровській школі №25 вчителька хімії разом з учнями вирішили провести незвичайний експеримент з улюбленою їжею школярів – чіпсами та сухариками. У якості піддослідних обрали 12 гризунів.Їх розділили на чотири групи: одних годували чіпсами, інших – сухариками, третім у їжу насипали підсилювач смаку глутамат натрію (Е621), який виробники додають у ковбаси і у фастфуд, а четвертих годували зерновими, овочами та фруктами."Коли дітям кажеш, що чіпси шкідливі для здоров’я, вони все одно їх їдять, – стверджує вчитель хімії та основ здоров’я Тетяна Дейнега. – Я вирішила, що діти повинні побачити на власні очі, що буде відбуватися зі здоров’ям гризунів після вживання сухариків і чіпсів".За словами Тетяни Дейнеги, щури, яких годували сухариками, на двадцятий день стали один за одним вмирати. Перед смертю вони осліпнули й облисіли. Пізніше експертиза показала – тварини померли від цирозу печінки, серйозного порушення травлення і сітківки ока."Печінка цих тварин стала жовтуватою. Це означає, що її клітини стали наповнюватися жировими крапельками і гинути", – пояснив кандидат ветеринарних наук Валентин Єфімов. Не кращий стан був і у тих щурів, які їли сухарі. Гризуни з третьої групи, що їли їжу, приправлену глутаматом натрію, стали агресивними і залежними. І лише ті, хто харчувався зерном та овочами, почувалися чудово.Після експерименту школярі повідомили, що чіпси і сухарики більше ніколи не будуть їсти."Мені дуже шкода щурів, але продукти, якими ми їх годували, вживають і люди, а людей мені шкода ще більше", – розповіла школярка Марія Каширіна.13.01.2011 18:10 | Освіта та наука в Україні | За матеріалами: Сегодня
Кiлькiсть переглядiв: 350