1 грудня, четвер Всесвітній день боротьби зі СНІДом

За матеріалами Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам (Адреса матеріалу на веб-сайті Комітету)

Довідка: Станом на 1 листопада 2011 року, починаючи з 1987 року, в Україні зареєстровано 198 817 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян. З метою подолання інфекції в Україні діє «Загальнодержавна програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки».

На цей час в країні відбувається зниження інтенсивності епідемічного процесу ВІЛ-інфекції – темпу приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Якщо в 2010 році (за результатами аналізу епідеміологічної ситуації за 9 місяців), у порівнянні з 2009 роком, темп приросту складав 3,3%, то в 2011 році очікується, що темп приросту цього показника складе 0,3%.

Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих осіб відноситься до вікової групи 25-49 років (64%).

В Україні працюють 27 регіональних центрів СНІДу, 14 - міських (обласного підпорядкування). В регіональних центрах СНІДу працює 2084 фахівців, в тому числі: лікарів - 564; середнього медичного персоналу – 669; молодшого медичного персоналу – 342; іншого персоналу – 509. Для здійснення скринінгу на антитіла до ВІЛ в країні діє 102 лабораторії. В Україні також функціонує 755 кабінетів «Довіра» або кабінетів, які виконують їх функції.

На сьогодні антиретровірусну терапію (АРТ) в країні отримує понад 25 тис. осіб, з них за кошти державного бюджету – 21 009 осіб (83,6%) та 4 128 (16,4%) - за кошти Глобального фонду (6-й раунд) в рамках реалізації програми "Підтримка профілактики ВІЛ та СНІД, лікування та догляд для найуразливіших верств населення в Україні". Серед тих, хто не отримує, але потребує АРТ – понад 9 тис. осіб.

У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила день 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Це пов’язано з тим, що синдром набутого імунодефіциту (СНІД) придбав масштаби пандемії. В даний час понад 41 мільйон чоловік живуть, будучи інфіковані ВІЛ / СНІДом. Найбільше від розповсюдження цього небезпечного захворювання в Європейському Союзі і країнах, що межують з ним, страждає молодь.

В усьому світі в цей день говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія. Можна згадувати і оплакувати тих, хто вже помер або смертельно хворий, можна говорити про масштаби трагедії і про те, що чума ХХ, а зараз вже і ХХI століття загрожує існуванню людства ...

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1-го грудня 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією по ВІЛ / СНІДу. Всесвітній день день боротьби зі СНІДом, який щорічно відзначається 1-го грудня, служить справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з пандемією ВІЛ-інфекції та СНІДу, що розповсюджується по всіх регіонах світу. Організовані зусилля направлені на зміцнення громадської підтримки програм профілактики розповсюдження ВІЛ / СНІД, на організацію навчання та надання інформації з усіх аспектів ВІЛ / СНІД.

Розуміючи всі зростаючі складнощі, пов’язані з пандемією ВІЛ / СНІДу, ООН створила в 1996 році союз шести всесвітніх організацій. Названа Спільної програмою Об’єднаних Націй з проблем ВІЛ / СНІДу (ЮНЕЙДС), програма об’єднує як спонсорів цього спільного проекту Дитячий фонд ООН, Програму ООН з розвитку, Фонд ООН з питань народонаселення; Організацію ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) та Світовий банк. ЮНЕЙДС підтримує довгострокові глобальні проекти з профілактики ВІЛ-інфекції та СНІДу; допомагає боротьбі за права людини незалежно від ВІЛ-статусу,

здійснює допомогу країнам в усьому світі за допомогою проведення навчання заходам профілактики, підтримки досліджень з питань ВІЛ / СНІДу і роботи з програмами розширення міжнародного фронту боротьби з ВІЛ / СНІДом.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом став щорічною подією в більшості країн. Хоча 1 грудня визначений як дата для проведення Дня, в багатьох співтовариствах організовується ряд заходів, що проводяться протягом тижнів і днів до і після офіційного святкування.

Кiлькiсть переглядiв: 271