Повернутися до звичайного режиму

Міністерство освіти розробило програму виховання українських школярів

Міністерство освіти оприлюднило для громадського обговорення проект програми про основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів

Проект документа, що містить концептуальні засади виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України передбачає визначення стратегії і технології виховання людини громадянського суспільства та відповідної йому моральної культури особистості, орієнтованої на соціокультурні стандарти, загальнолюдські та національні цінності.

Метою програми є створення цілісної моделі виховної системи на основі національних та загальнолюдських цінностей як орієнтовної для проектування моделей виховних систем у загальноосвітніх навчальних закладах України.

Документом також визначені основні принципи та зміст виховання школярів, що ґрунтуються на ціннісному ставленні особистості до суспільства, держави, людей, природи, мистецтва тощо.

В проекті документа зазначається, що програма виховання є результатом проектно-цільової діяльності, що враховує найважливіші компоненти навчально-виховного процесу, таких як: діагностування, визначення й обґрунтування педагогічних завдань, моделювання і прогнозування, проектування і планування, організацію різних видів діяльності з учнями, прогнозування виховних ситуацій.

Першим і найважливішим чинником виховання, зазначається в документі, є українська сім’я, яка стоїть у центрі глобальних економічних, політичних та культурних змін, які відбуваються у державі і являється основою суспільства, яка через власну культуру, мову, цінності виявляє значний вплив на виховання підростаючого покоління.

В документі зазначається, що іншим важливим чинником є школа, яка сьогодні покликана, в першу чергу, стати осередком виховання, в тому числі, самовизначення і самореалізації кожної особистості. У навчально-виховному процесі головний акцент має переноситись із засвоєння певної кількості знань на виховання особистості з урахуванням її унікальної природи, і вже на цій основі формувати у неї моральні цінності, творчу і самотворчу діяльність.

Міністерство освіти і науки запрошує до громадського обговорення Проекту наказу "Про затвердження Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів", а також просить надавати пропозиції та зауваження за адресою електронної пошти: n_berezina@mon.gov.ua.

Проект наказу розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства у розділі громадське обговорення.
За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 29.07.2011
Кiлькiсть переглядiв: 295