Обов’язковий медичний огляд учителів лікарем-психіатром не передбачений нормативними актами

Міністерство освіти надало роз’яснення щодо інформації про обов’язковість проходження педагогічними працівниками медичного огляду у лікаря-психіатра

Роз’яснення міністерства, викликане появою публікацій у ЗМІ стосовно обов’язковості проходження педагогічними працівниками медичного огляду у лікаря-психіатра, що була поширена з посиланням на міністра освіти і науки Криму Віталіну Дзоз.

В Міністерстві освіти зазначили, що відповідно до постанови КМУ від 23 травня 2001р.№559 "Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок" терміни проведення обов’язкових медичних оглядів встановлюються Міністерством охорони здоров’я.

Перелік необхідних обстежень, лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів затверджується Міністерством охорони здоров’я (наказ МОЗ від 23.07.2002р. №280).

Зазначені документи регламентують проходження обов’язкових медичних оглядів для педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів у таких фахівців: терапевта, дермато-венеролога, стоматолога, отоларинголога, проходження клінічних, лабораторних та інших досліджень (флюорографія та ін.).

Обов’язкове проходження лікаря-психіатра зазначеним наказом МОЗ не передбачено, - підкреслили в МОНмолодьспорт.
За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 28.07.2011

Педагогічні працівники України мають пройти профілактичний огляд у психіатра

Про це повідомила міністр освіти і науки, молоді та спорту Криму Віталіна Дзоз, яку цитує ІА Е-Крым.

За її словами, це передбачено постановою Кабінету міністрів. Дзоз розповіла, що постанова викликала неоднозначну реакцію серед педагогів, багато з них сприйняли це як особисту образу.

Кримський міністр наголосила, що візит до психіатра жодним чином не відрізняється від відвідування інших лікарів.

"Адже ми проходимо огляд на туберкульоз, робимо флюорографію. Природною має стати і перевірка психічного статусу педагога", - зазначила Дзоз.

Вона також вважає, що батьки навряд захочуть, щоб учителем їхньої дитини виявилася людина з нестійкою психікою.

Минулого навчального року відвідування психіатра не входило до переліку профілактичного огляду для педагогів, однак вже в наступному році педагоги будуть зобов'язані його пройти.

За матеріалами: Українська правда. Життя
Дата публікації: 27.07.2011

Кiлькiсть переглядiв: 381