12 квітня 2011 р. виповнюється 50 років польоту Юрія Гагаріна в космос

50 років польоту Юрія Гагаріна в космос

12 квітня 2011 року в нашій школі буде проведено єдиний урок, у формі лекції для учнів 4 – 6 класів присвячений відзначенню 50–річчя польоту в космос Ю.О.Гагаріна.

Мета уроку: популяризація досягнень космонавтики, розвиток інтересу до технічної творчості; виховання в учнів поваги до героїчних звершень старших поколінь, піднесення патріотичної свідомості молоді.

- «Середа 12-го квітня» з книги Юрія Гагаріна «Дорога в космос».

«Погляд мій зупинився на годиннику. Стрілки показували 9 годин 7 хвилин за московським часом. Я почув свист і все наростаючий гул, відчув, як гігантський корабель затремтів усім своїм корпусом і повільно, дуже повільно відірвався від стартового пристрою. Почалася боротьба ракети з силою земного тяжіння ... Я відчув, як якась непоборна сила все більше і більше вдавлює мене в крісло. І хоча воно було розташовано так, щоб …скоротити вплив величезної ваги,… було важко поворухнути рукою та ногою. Я знав, що стан цей триватиме недовго: поки корабель, набираючи швидкість, вийде на орбіту. Перевантаження все зростали ... Перевантаження дійсно весь час зростали. Але організм поступово звикав до них, і я навіть подумав, що на центрифузі доводилося переносити і не таке. Вібрація теж під час тренувань дошкуляла значно більше. Словом, не такий страшний чорт, як його малюють...

Одна за одною, використавши паливо, відокремлювалися ступені ракети, і настав момент, коли я міг повідомити:

– Сталося розділення з носієм відповідно до завдання. Самопочуття добре. Параметри кабіни: тиск – одиниця, вологість – 65 відсотків, температура – 20 градусів, тиск у відсіку – одиниця, в системах орієнтації – нормальне. Корабель вийшов на орбіту – широку космічну магістраль.

Настала невагомість – той самий стан, про який ще в дитинстві я читав у книжках К.Е.Ціолковського».

- «З доповіді Ю. А. Гагаріна на засіданні Державної комісії після космічного польоту. 13 квітня 1961 року».

«Остання передстартова підготовка проводилася вранці. Вона почалася з перевірки мого здоров’я та визначення надійності датчиків для запису фізіологічних функцій, які були наклеєні напередодні ввечері. Після цього штатною командою бойового розрахунку відбувалося вдягання скафандра. ..Всі приєднання та підключення були здійснені добре. Зв’язок був стійкий. Настрій у цей час був гарний, самопочуття добре. Доповів про перевірку обладнання, про готовність до старту, про своє самопочуття. …Потім оголосили 15-хвилинну готовність. Надів гермоперчатки. Закрив шолом. Потім ракета плавно, м’яко знялася зі свого місця. Я навіть не помітив, коли вона пішла. Потім відчував, як по конструкції ракети пішло дрібне тремтіння. …Земля стала йти вліво, вгору, потім вправо, вниз. Обертання було добре видно... Бачив я горизонт, зірки, небо. Небо зовсім чорне-чорне. Величина зірок та їх яскравість трошки чіткіше на цьому чорному тлі, швидкість переміщення їх у «погляді» і в правому ілюмінаторі велика. Видно дуже красивий горизонт, видно коло Землі. Горизонт має красивий блакитний колір. У самої поверхні Землі ніжно-блакитний колір, поступово темніє і переходить у фіолетовий відтінок, який плавно переходить в чорний колір.

Воду та їжу прийняв нормально, приймати можна. Ніяких фізіологічних труднощів при цьому я не відчував… Коли проходив мис Горн (в апогеї) отримав чергове повідомлення. Мені повідомили, що корабель йде правильно, орбіта розрахована, всі системи працюють добре…Поділ різко відчув. Стався хлопок, потім поштовх, обертання тривало. Включилася тільки один напис: «Приготуватися до катапультування»…Я прийняв позу для катапультування… Настрій був гарний. Стало ясно, що сідаю не на Далекому Сході, а десь тут, поблизу розрахункового району. …Я почав спускатися на основному парашуті. Знову мене розвернуло до Волги. Приземлення було дуже м’яке. Я навіть не відчув приземлення. Сам не зрозумів, як вже стою на ногах. Подивився – все ціле. Значить, живий, здоровий».

"Знаете, каким он парнем был!"

На одному з прийомів в Георгіївському залі, присвяченому польоту Гагаріна, Хрущов запитав Юрія, чи не бачив він у космосі Бога. Той, помітивши, що Хрущов запитує жартома, візьми та й скажи: «Бачив». Хрущов посерйознішав і сказав: «Нікому про це не кажи».

Кiлькiсть переглядiв: 279