Повернутися до звичайного режиму

"Є місце подвигу не тільки в дні війни..."

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Як відомо, аварія на реакторі 4-го блоку Чорнобильської АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Над блоком був споруджений об'єкт "Укриття" через 7 місяців після аварії.

День 14 грудня в Україні визначено Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Mи з вдячністю згадуємо людей, які своєю працею, своїм подвигом, ціною втрати свого здоров'я, а для деяких ціною життя, зупинили розповсюдження аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС, змогли локалізувати зруйнований реактор, поклавши його в бетонний «Саркофаг». Майже півроку тривав цей жертовний акт «ліквідаторів». Саме так назвали у народі героїв, які на очах всього світу здійснили свій колективний подвиг.
У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що належить до найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей - пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості працівники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом для усунення наслідків аварії.
Цим людям (їх, за найскромнішими підрахунками, було не менше за 90 тисяч осіб) довелося загашувати пожежу після вибуху, виконуючи роботи з дезактивації приміщень і промділянки станції і забруднених територій навколо неї, проектувати і будувати об'єкт "Укриття", готувати і здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС.
Внаслідок аварії сталося найсильніше радіоактивне зараження у радіусі 30 кілометрів. Вибух був настільки сильним, що забруднення поширилося на значні ділянки території Радянського Союзу (передусім, України, Білорусі, Росії) - на площі 160 тис. кв. км. Понад 400 тисяч осіб було переселено.
/Files/images/s15547.jpgНа виконання плану заходів до відзначення Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС
у ХЗОШ № 78 13,14 - грудня буде проведено виховні години „Чорнобиль немає минулого часу", зустріч з
ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС. А також старшокласниками буде покладено квіти біля стели в парку Артема (пам'ятник чорнобильцям, які загинули при ліквідації самої великої катастрофи мирного атома).
В бібліотеці школи відкрито виставку книг та газетних статей на тему : „Чорнобиль: трагедія, подвиг, попередження".
Кiлькiсть переглядiв: 507